Voor de levensbeschouwelijke vorming van uw kinderen gebruiken we op school de methode ‘Trefwoord’. We kijken naar een (digitale) kalenderplaat met daarop een tekening, foto, puzzel of tekst. De (Bijbel-) verhalen, gedichten, gebeden en liedjes die daarbij horen, staan in de handleiding voor de leerkracht. Zo stelt ‘Trefwoord’ verschillende thema’s uit de leefwereld van de kinderen, de samenleving en de Bijbel aan de orde. De kleurenposter laat zien welk thema in een bepaalde periode actueel is. In de komende periode is dit het volgende thema:

Je krijgt wat je verdient (week 5 t/m 7)

Inhoud: Je krijgt wat je verdient, maar verdien je ook wat je krijgt? Over gelijke en ongelijke behandeling, over beloning en straf. Over een kans verdienen voor een nieuwe toekomst.

Een opgestoken duim, een ‘goed!’ op het rapport, een schouderklopje of twee euro: het is altijd leuk als je beloond wordt voor je inspanning.

En tegelijk is ‘verdienen’ een thema waar we ons soms heel druk om maken. Een thema dat veel vragen oproept.

Jezus vertelt over een baas die hulp nodig heeft in zijn wijngaard. ’s Morgens huurt hij enkele mannen in voor een afgesproken bedrag. Later komen er nog enkele bij en tenslotte haalt hij er nog een paar arbeiders bij. Alle werkers krijgen aan het eind van de dag evenveel betaald: het bedrag dat met de eerste groep was afgesproken. Die groep is echter boos: ‘Waarom krijgt iemand die maar heel even gewerkt heeft net zoveel als wij die dat de hele dag hebben gedaan?
Life is unfair; dat gevoel is heel herkenbaar. Maar is het ook altijd terecht?

Krijg je altijd wat je verdient? Heb je recht op een beloning? Kan en moet iedereen altijd gelijk beloond en behandeld worden? Enkele andere Bijbelverhalen in dit thema roepen nog meer vragen op rond ‘verdienen’. Een beloning is soms verdiend, maar wanneer zeg je dat iemand straf heeft verdiend? En wat is eigenlijk een eerlijke straf? En tot wanneer vinden we dat iemand nog een tweede kans verdient?

In dit thema ontdekken de kinderen dat het leven soms iets ingewikkelder in elkaar zit dan ‘Eigen schuld, dikke bult!’ Omdat niet iedere ‘dikke bult’ die iemand valt, ook altijd zijn ‘eigen schuld’ is. En dat dat ene kind in de groep soms net iets meer aandacht en zorg krijgt dan de rest omdat het dat nodig heeft. En dat je jezelf daardoor niet tekort gedaan hoeft te voelen. 

De Bijbelverhalen komen uit:

Matteüs 18, 20 en 25) en Lucas 13. 

 

 

Laatste nieuws


Agenda

03 september -  Eerste schooldag 2018-2019
04 september -  Startactiviteit 2017-2018

Uit het fotoboek


cakejes IMG_1408
IMG_1410 IMG_1407