Voor de levensbeschouwelijke vorming van uw kinderen gebruiken we op school de methode ‘Trefwoord’. We kijken naar een (digitale) kalenderplaat met daarop een tekening, foto, puzzel of tekst. De (Bijbel-) verhalen, gedichten, gebeden en liedjes die daarbij horen, staan in de handleiding voor de leerkracht. Zo stelt ‘Trefwoord’ verschillende thema’s uit de leefwereld van de kinderen, de samenleving en de Bijbel aan de orde. De kleurenposter laat zien welk thema in een bepaalde periode actueel is. In de komende periode is dit het volgende thema:

 ‘Pakken
 en  'Verfraaien'

Kijk, zeggen mijn vingers,
mijn grijpgrage vingers.
Dat wil ik hebben,
dat wordt van mij.

Ze verlangen zo, ze kriebelen,

ze kruipen ernaartoe.

Een, twee… hebbes!

Nu is het van mij, zegt mijn hand heel blij.

Van de spiegel op de badkamer tot de afstandsbediening, vingerafdrukken vind je overal op terug. Jonge kinderen vinden het ook nog moeilijk om ergens van af te blijven. Geen echt probleem totdat iemand het gevoel krijgt dat iets van hem wordt afgepakt.
De verhalen in dit thema gaan over koning Achab. Hij wil de wijngaard van buurman Nabot graag bij zijn tuin voegen. Nabot zegt dat dit niet kan, zelfs niet voor heel veel geld. De eeuwenoude wijngaard is van de familie, die kan hij niet zomaar verkopen. Nabot bezit de wijngaard niet, hij beheert die zo goed als hij kan. De koningin laat Nabot vals beschuldigen en ruimt hem zo uit de weg. Nu is de wijngaard van de koning. Het Hebreeuwse woord voor hand is jat. En jatten is precies wat Achab hier doet: afpakken.

Met behulp van dit Bijbelverhaal, andere verhalen uit de belevingswereld van de kinderen, opdrachten en spelletjes, leren de kinderen vragen stellen bij de manier waarop wij met dingen omgaan. Waarom vinden we het zo belangrijk om spullen in bezit te hebben? Wanneer wordt pakken stelen? Kun je wel alles als bezit zien? Is land, lucht en water geen gemeenschappelijk bezit? Of misschien wel: niemands privébezit? En hoe zinvol is het om alles zelf te hebben, terwijl je zoveel spullen ook met anderen zou kunnen delen?

 

 

Uit het fotoboek


IMG_6470 IMG_6466
IMG_6459 IMG_6458